Igår var första deltävlingen i Melodifestivalen. På Twitter rasade en diskussion om sexism.  I en humoristisk monolog där Ana Gina skojade friskt med Torsten Flinck och hans snus, bad hon honom om en ”Torsten-kram”. Hon fick dock lite mer än hon bad om (förmodligen) då Torsten även passade på att ”tafsa” på Ana Ginas rumpa. Vidrigt. Äckelgubbe. Olagligt. Var några reaktioner från Twitter. Eftersom jag inte är en seriös journalist så orkar jag inte hålla på och citera och dramatisera och hålla på… Men rent filosofiskt och lagligt är det intressant att prata om vart gränsen för tafsande går?

Rent objektivt är gränsen solklar: Beröring utan medgivande, är tafs. Oftast brukar vi tolka detta till att det gäller beröring av sexuellt erogena zoner som rumpa, bröst, skrev osv. Men det skulle lika gärna kunna handla om en axel, en fot eller ett ansikte. Men i alla fall… det brukar vara konsensus att det handlar om ”sexuell” beröring.

Var då Torstens beröring sexuell? Inte nödvändigtvis. Lika gärna skulle den kunna vara en ”komisk” beröring i ett komiskt inslag. Men det skulle också kunna vara så att Torsten blev lite till sig och ville känna på Ana Ginas rumpa. Om vi nu antar att så var fallet, har han i så fall begått ett lagbrott?

Att han har tafsat är uppenbart. Det finns det filmbevis på. Samtidigt så tafsade inte Torsten helt random, när Ana Gina gick förbi. Det var under en kram. Då fanns det ett visst medgivande till att kontakt är ok. Det innebär dock inte att tafsande är ok. Ana Gina påpekade dock att det var ok för denna gång (men förmodligen inte nästa). Hon satte därmed en gräns, att hennes rumpa inte får tafsas på av Torsten igen. Och så brukar gränser sättas. Ett ”nej” sägs, när gränsen är nådd. En olämplig beröring har då uppstått. Tafsande har redan skett. Olagligt kan det dock bara bli om ett uttalat nej inte respekteras?

Det finns outtalade regler. Man tafsar tex inte på någon man sitter bredvid på bussen. Det skulle förmodligen vara olagligt. Men om man dansar med någon på krogen, så är förmodligen initiativet att tafsa, helt ok, även om någon part kanske helt har missuppfattat situationen. Det skulle vara svårt att vid varje situation fråga ”får jag ta dig på rumpan?”, även om det skulle innebära att gränserna blir tydligare. Med andra ord är det svårt att följa de objektiva gränser som finns. Här måste man använda sitt omdöme…

Jag tycker inte Torsten använde sitt omdöme särskilt bra, såvida det inte var en överenskommen del i ett humoristiskt inslag. Men det är knappast någonting olagligt heller eftersom hon ville ha en ”Torsten-kram” och fick en Torsten-kram. Om jag ska göra nån sorts (amatör)tolkning så såg han nog det hela som en komisk sketch och ville skoja till det lite. Olämpligt? Ja. Olagligt? Nej.

Hade Ana Gina klappat Sean Banan på rumpan, är jag tveksam om det skulle orsakat samma reaktioner.

Samtidigt finns det en mycket viktig poäng här. Kvinnor (och män) ska inte behöva bli tafsade på i sociala situationer. Men vi behöver inte (helt) döma en människa (som vidrig) på grund av en rumpklapp vid en kram, i ett humoristiskt sammanhang under Melodifestivalen.

Gränstestande sker hela tiden, på olika områden. Det viktiga är att respektera och förstå gränser. Att använde omdöme och försiktighet. Men också att inte döma för snabbt.

I Media: AB12, SvD, DN GP Skånskan AB 1 3