Ett fruktansvärt attentat har drabbat Norge och Oslo. En eller flera bomber har exploderat vid regeringsbyggnaden i centrala Oslo. Korridorer har blåsts ut och fönster krossats. Flera byggnader beskrivs som tomma skal. Några döda och skadade har rapporterats.

Mer än så är för tillfället inte känt.

Vid sådana här katastrofer tänker jag några saker…

Först och främst är det såklart tragiskt för alla drabbade. Dit går mina tankar och medkänsla.

Sedan funderar jag på hur någon egentligen kan vilja någon annan människa så illa, att den tar till kriminella handlingar.

Det blir alltså en dubbel tragedi. En eller flera trasiga människor skadar andra människor.

Om vi utgår från att detta är ett terrorattentat kommer säkert ideologier och religion tas upp. Vissa tror att religion är en rot till allt ont och all terrorism. Så är det naturligtvis inte. De flesta religiösa, gör gott i världen. Några desperata förvandlar religionen till avarter. Kriminella avarter som enbart handlar om hatiska handlingar med avsikt att göra andra illa.

Det är tragiskt att det finns så desperata människor i världen och det är tragiskt att det drabbar omgivningen.

Men detta sker också varje dag varje sekund i vårt samhälle. Människor som tar till våld, som bryter mot lagen, som gör andra människor illa. Terrorism sker hela tiden, på både mikro och makro-nivå. Och vi får aldrig bli så naiva att vi tror att det är en religiös aktivitet. I så fall hamnar vi långt från sanningen och bra medel att motverka terrorism.

UPDATE 1

Det har hänt mycket sedan jag skrev inlägget. Utöya i Norge har också attackerats då en person klädd i polisuniform börjat skjuta på ungdomar som var på läger. Uppgifter varierar mellan 5 och 30 döda.

Det är fortfarande oklart vilken/vilka som utfört dådet. En källa från NYpost hävdar att en Jihadgrupp tagit på sig dådet. Det är dock oklart. Gärningsmannen uppges ha varit ”av nordiskt ursprung”. Det är också oklart.

Alla undrar nu… Varför?

UPDATE 2

En 32-årig man är nu gripen för bombdådet och skjutningarna som tog minst 87 liv. Svaret på frågan ”varför” är ännu inte besvarad, men mannen verkar vara högerextremist. Det förklarar dock inte hatet mot det öppna samhället.

Att en människa kan ta ett liv är för mig svårt att förstå. Att en människa kallblodigt kan mörda över 80 människor, däribland barn, är obegripligt. Det går inte att förklara psykologiskt förutom att personen är djupt känslomässigt störd. Dock ska vi påminna oss om att alla känslomässigt störda absolut inte begår sådana här dåd. De flesta har fortfarande en bra uppfattning om rätt och fel, även om de inte känner det känslomässigt.

Ska sammanfatta mina reflektioner senare. Det finns en hel del mer att säga. Det enda jag kan avsluta med är: Fruktansvärt!

I media: AB 1 2  DN DN DN DN DN DN DN DN DN SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD SvD GP GP GP GP GP GP GP GP D D D D D D D D