Jag har varit en storförbrukare av cola hela mitt vuxna liv. Mellan en och en och en halv liter om dagen har jag gladeligen tryckt ner. Nu har jag bestämt mig för att sluta.

Det är inte så att jag har något emot cola som dryck. Sockret, tillsatserna och koffeinet är visserligen inte det nyttigaste som går att få i sig, men det har inte varit några problem för mig att förbränna.

Det är beroendet som irriterar mig. Att jag vill ta en på morgonen. Att hela tiden behöva köpa massa cola. Jag vill vara en fri människa.

Rent ekonomiskt är det inte heller så farligt att dricka cola. Det finns billig cola. Och andra drycker kostar minst lika mycket. Visserligen kan man dricka vatten, som är gratis (på de ställen som har rent vatten…). I Grekland var det nästan lika billigt med cola som med vatten. Men en och annan krona tjänar man nog på att sluta dricka cola.

Ett annat argument att sluta dricka cola är miljön. Det går åt ganska stora mängder vatten att producera en burk cola. Exakt hur mycket vet jag inte. Men jag vet att det inte direkt är en grön dryck…

Nu har jag varit fri från cola i fem dagar. Det funkar bra hittills. Den enda abstinensen jag känt av är att jag varit lite trött och tung i huvudet. Men abstinensen kan bli ganska ordentligt för vissa individer. Jag har försökt sluta förut i kortare perioder. Då har jag fått hjärtklappning och ångest…

Det är bara att bestämma sig och härda ut. Men man kanske ska vara lite försiktig under sköra livsögonblick. Bättre att ta beslutet när marken är ganska stadig.

Och jag tänker inte vara nitisk. Cola-beroende är inte särskilt farligt. Men för mig som buddhist, så känns det irriterande att ett begär ska ha så stor plats i mitt liv.