#situationglannstrom är en tagg på twitter som handlar om min arbets- och ekonomiska situation. Jag har hamnat i ett ekonomiskt limbo där jag som arbetslös inte har rätt till någon typ av inkomst. Denna situation tär på mig och jag vill i denna tagg prata om min situation, diskutera med andra i liknande situation, men framförallt också be om hjälp och engagemang från mina Twänner som kanske kan hjälpa mig med att hitta ett jobb. På intet sätt försöker jag skjuta över ansvaret över mitt liv till någon annan. Tvärtom kämpar jag hårt för att komma ur min nuvarande situation.

I nuläget är jag arbetslös. Efter mina studier, som tog slut i somras, sökte jag diverse jobb och doktorandtjänster utan resultat. Uppumpad av optimism startade jag eget företag med hjälp av starta eget bidrag på 3500 kr i månaden. Min tanke var att utvärdera/utveckla hälsofrämjande insatser hos företag och offentliga förvaltningar. Jag tror att det finns ett stort behov av att utvärdera förebyggande och hälsofrämjande insatser i framtiden. Det kommer säkert komma lagar som kräver vetenskapliga utredningar på detta område. Ni kan läsa mer om dessa ambitioner på http://www.happyresearch.se som är hemsidan till mitt företag. Tyvärr har det inte fungerat som jag hoppats på. Det tar tid att etablera kontakt och hitta kunder. Jag är dessutom inte världsbäst på försäljning och kundkontakt. Det fanns ändå några ljuspunkter och jag fick ett par jobb i november, men det räckte inte för att jag skulle kunna fortsätta driva företaget vidare.

Hur jag klarade mig på 3500 kr i månaden? Jag levde helt enkelt på besparingar och buffert från studietiden. Nu är bufferten slut och jag behöver hitta ett jobb för att klara mig framöver. Jag har nämligen ingen rätt till a-kassa, eftersom mitt senaste jobb var ett så kallat ”plusjobb” som inte berättigade a-kassa. Jag har inte heller rätt till socialbidrag, eftersom jag har en fru. Med andra ord så har jag just nu ingen inkomst. Jag och min fru är ett modernt par med delad ekonomi. Jag kommer naturligtvis inte bli bostadslös eller svälta, men det är inte rätt att min fru ska behöva ta av sina besparingar för att försörja mig. Det vill varken hon eller jag.

Det finns de som har det värre. Som har barn att ta hand om. Som är ensamstående. Som har en svårare problematik än mig. Det är inte synd om mig och jag ber inte om välgörenhet. Det enda jag ber om är stöttning och hjälp i min nuvarande situation. Jag har nämligen stora problem med att hitta ett arbete och jag ska förklara varför.

Jag har en psykologisk problematik och känslighet. Jag har en historia av social fobi, panikångest och depression. I dagsläget har jag ingen ångest, vilket jag jobbat extremt hårt för. Däremot är jag känslig för förändringar och skyndar därför långsamt med saker och ting. Min problematik började när jag var 19 år. Jag svimmade i lumpen och utvecklade en rädsla för att vistas bland människor. Jag utvecklade social ångest och drog mig undan mer och mer. Ett tag var det så illa att jag inte kunde gå utanför min lägenhet.

Men jag tog tag i min situation. Konfronterade min ångest och sökte hjälp vid 26 års ålder. Hade tur och fick ett (plus)jobb (en arbetsmarknadsåtgärd som innebar att långtidsarbetslösa fick ett jobb i 2 år) som i princip gjorde mig ”normal” igen. Tog steget och flyttade till en ny stad för att utmana min ångest ännu mer. Studerade i 5 år med en fil kand och master i psykologi. Drömde om en ljus framtid.

Dessa 7 år av svår ångest lämnade dock ett stort hål i mitt CV. Arbetsmarknaden är tuff, och det gäller att vara driven och att ha visat drivkraft genom sitt liv. Mitt CV visar inte upp några spår av sådan drivkraft. Det finns arbetslösa som både har utbildning och arbetslivserfarenhet, men ändå har svårt att hitta arbete. För en person med psykologisk problematik, är det ännu tuffare.

Min mentala ork är inte på topp. Den nuvarande situationen har tärt hårt på mig och jag lägger min energi på att må OK, att inte falla tillbaka i den ångestperiod jag befann mig i för åtta år sedan. Jag söker arbete så gott jag kan. Främst genom arbetsförmedlingen, men också genom spontanansökningar till företag som skulle kunna ha nytta av mig. Hittills, inte ens en intervju.

Jag är arbetsvillig, men kan inte ta vilket jobb som helst. På grund av min känslighet så kan jag inte ta jobb med extrem social press och stress. Det gör att en hel del jobb försvinner. Men jag vill fokusera på det positiva och de jobb som faktiskt passar mig. Jag är inte kräsen, utan öppen att prova det mesta.

Där har ni en kortfattad historia om min situation. Det finns en längre historia om min brist på ambition och drömmar som ung, m.m, som också spelar in på att jag befinner mig här.

Men nu tycker jag vi fokuserar på det positiva. Jag har överkommit en svår ångestproblematik och mår trots allt OK, och har egentligen inga begränsningar i min vardag längre. Det är någonting jag är mycket stolt över och som jag också vill dela med mig av till andra i liknande situation. Jag har en utbildning, framtidsdrömmar och bra omgivning omkring mig.

Det är här jag ber om ditt stöd. Hjälp mig med att nå ut med min situation. Kanske känner du någon som känner någon som har behov av att anställa någon som mig. Jag kommer även referera till detta inlägg vid vissa jobb jag söker. Om du är en arbetsgivare och läser detta så hoppas jag att du märker av min vilja och kunskap. Mitt fullständiga CV finns här.

Kontakta mig på glannstrom@gmail.com eller tel 0738-290860 för intervju.

Mitt drömjobb är att doktorera och forska i psykologi. Jobb som passar mig är administrativa tjänster, data/it/web, organisation och planering, forskarassistent, hälsoutvecklare/hälsoplanerare, journalist/layout. Men öppen för de flesta jobb.

Som person är jag lugn, trevlig, anspråkslös och kreativ. Jag är väldigt lättlärd och förstår mig snabbt på hur saker fungerar. Tar gärna egna initiativ till att lösa problem. Bra på svenska och engelska i skrift. Idéspruta och förstår mig på social media och trender.

Håller på fritiden på med en rad olika projekt. Tex http://www.onlineterapi.nu – information om psykologi och självhjälp. Skriver även på ett par böcker. En ”självhjälpsbok” och en science fiction roman.

Väl mött, och tack för din tid! Detta får spridas. Känn er fria att diskutera på #situationglannstrom på Twitter.

– Mikael Glännström

glannstrom@gmail.com
0738-290860