Jag slöläser Aftonbladet och får upp Lisa Magnussons krönika rakt i ansiktet. Hon menar att miljöpartiet måste sluta moralisera för att bli ett liberalare parti. Det må så vara fallet, men miljöpartiets primära mål är att vara just ett miljöparti som vill maximera en god miljö, och inte att vara ett parti som vill maximera liberalismen. Ett parti som vill maximera liberalismen är ett nyliberalt parti, som inte finns bland de stora partierna i dagens riksdag.

Så jag förstår Lisas resonemang. Hon vill att det vettigaste partiet, miljöpartiet, ska bli mer liberalt.

Jag känner mig lite handikappad i debatten eftersom jag inte har hört duellen mellan Johan Norberg och Maria Wetterstrand. Men hans budskap verkar vara att miljöpartiet inte är liberalt, eftersom de utnämner saker som dåliga (tex miljöförstöring) och vill motverka detta med politiska medel. En nyliberal skulle inte vilja motverka någonting, eftersom det ska vara fritt att välja om man vill förorena miljön eller inte.

I den vackraste av utopier skulle vi ta vårt förnuft till fånga och välja att inte förorena miljön. Den nyliberala våta drömmen är att en politik som maximerar valfriheten och en population som väljer ”det rätta”. För tro mig, nyliberaler har också idéer om vad som är ”det rätta”. Det är därför de fascinerar sig för mijöpartiet som verkar sätta huvudet på spiken med sina ideal (om man då bortser från de moraliserande delarna av dessa ideal…)

Rent realistiskt är människans psyke och förnuft lite mer komplicerat än så. Vi söker nämligen efter njutning och lycka, och tar den snabbaste vägen dit, eftersom det är en fråga om att konkurrera om lyckan. Den starka vinner och den svaga förlorar, såvida detta inte balanseras med politiska medel.

Den dag då populationen är redo för nyliberalismen ska jag omfamna den. Tills dess kommer jag vara miljöpartist och försöka balansera tokeri och frihet, för att maximera nyttan, vad den än må vara. Det finns ingenting som hindrar en miljöpartist att parallellt försöka maximera frihet och valmöjlighet. Idealet att ”stöpa alla människor till samma form”, tror jag inte att miljöpartiet anammar? Men detta kan såklart diskuteras.

Så Johan, Lisa och alla ni andra nyliberaler som är rädda för miljöpartiets idealism. Var lugna och rikta er energi åt de håll som verkligen hotar er frihet. Tex miljöförstöringen…

Debatt och kommentarer uppskattas! Jag är nygammal i detta gem.