Har det någonsin hänt att du hamnat i ”dispyt” på Twitter? Har du känt dig attackerad och orättvist behandlad? Då kan du ha råkat ut för en härskarteknik.

En härskare använder sin ”makt” för att trycka ner inkommande kritik. Detta händer då och då på Twitter.

Det börjar ofta med en ordväxling. En kritisk tweet.

I 9 fall av 10 ignoreras den kritiska tweeten. Det är en effektiv härskarteknik. Kanske blockeras även avsändaren till den kritiska tweeten. Eller avföljs, om det nu råkar förhålla sig så. Problemet löst. Kritiken är tystad. Denna teknik används främst av politiker eller kändisar som är för viktiga och inte har tid för småfolket.

I vissa fall besvaras den kritiska tweeten med ganska hetsig ton och motanklagelser. Oftast används okunskap som ett argument och (den eventuella makt)ställningen utnyttjas ofta till att klassa kritikern som inkompetent eller förvirrad eller egoistisk eller vad som helst. Denna teknik används framförallt av SEO-gurus eller debattörer som som är beroende av sin ställning och sitt rykte, men också av oss vardagstwittrare som ibland hamnar i luven på varandra.

Härskartekniker kan såklart också utföras i grupp. Detta är kanske den fulaste formen, där gruppen mer eller mindre mobbar kritikern och därmed tystar eller oskadliggör kritiken. Det blir snabbt ett ”vi mot dom” tänk. Tyvärr är detta ganska vanligt på twitter, där vi influeras rejält av vårt flöde.

Jag gillar inte härskartekniker och menar att det är ett desperat och sårande beteende som bara är till för att bibehålla makt.

Men människor är inte dumma i huvudet. Detta beteende lyser förr eller senare igenom och leder till motreaktioner. Makten kanske behålls, men trovärdigheten och inflytandet försvinner.

Var vaksam på härskartekniker. Och tänk även på ditt eget beteende. För det är lätt hänt att man tappar fokus på kärnfrågan och tar till verktyg som känns effektiva och lättillgängliga.

Tänker inte nämna några namn i denna tweet. Det skulle bara skapa drama och det är inte det jag är ute efter. Men RTa gärna skiten ur detta inlägg så att det når fram till de hörn där folk håller sig för sig själva och motar bort kritiken. För risken är att de avföljt de kritiska rösterna.