Golf. Vilken märklig sport. En liten boll ska dundras iväg på en trehundra meter lång bana för att sedan rullas i ett 10,8 centimeter litet hål. Med så få slag som möjligt. Desto mer girig man blir i spelet, desto mer kan gå fel. Golfen är överklassens sport som blivit folkets sport. Allt som behövs är en klubba och en liten boll. Viss kondition behövs, men inte särskilt mycket. Bollsinne är ett plus, men misstag kan undvikas genom träning och säkert spel utan giriga satsningar. Nu kan vi njuta av denna sport i några dagar på SVT som sänder US Masters, en av de största och tuffaste turneringarna för en (tillräckligt bra) golfspelare.

Jag minns förra året. Rory McIlroy, en 21-årig yngling som spelat fantastiskt och ledde med fyra slag inför den avslutande rundan. Allting gick fel. Rory fick nervspel och gjorde en runda på 80 slag. Han vann såklart inte. Det gjorde istället sydafrikanen Charl Schwartzel. Hur hanterade Rory denna motgång? Jo, han gick och vann US Open ett par månader senare. Fantastiskt.

Tiger Woods kom fyra och säkrade en av tio topp fem placeringar i US Masters. Vilken talang. Vilken maskin. Vilket svin, men det här inte till den här reportaget. Tiger Woods är en av många levande golflegender. Många är de gamla proffsen som år efter år spelar på Augusta National Golf Club. Banan blir svårare och svårare för varje år och det är nog tur att spelarmaterialet, klubbor och bollar, blir bättre och bättre. Sex amatörer får lyckan att spela tillsammans med tidigare vinnare av US Masters. Det måste vara en enorm motivation och glädje. Vilken ära. För möjligheten att vinna för en amatör är inte särskilt stor.

Vad är det som fascinerar så med golf? Är det de vackra landskapen med vältrimmade gräsmattor och krattade bunkrar? Är det stillheten och det lugna tempot? Är det moroten att hela tiden bli bättre? Är det motionen och vänskapen? Är det statusen golfkläderna? Ja, vem vet. De flesta som börjar blir för det ofta fast.

Men det finns också kritik mot golfen. Vissa klubbar tillåter inte kvinnor som medlemmar. Augusta, där US Masters spelar, är en sådan. Som tur är fick svarta bli medlemmar från 1990 i alla fall. Medlemskap är ofta dyrt, men fler och fler golfklubbar tillåter rundor utan medlemskap. Det börjar bli mer tillgängligt att spela golf även om en hel del traditionella överpriser finns kvar. Golf är också svårt. Irriterande svårt, enligt många. Så svårt att många får utbrott över missade slag och puttar. Men så är det med det mesta i livet. Det är svårt. Djävulskt svårt att få till bra. Men det går, med träning, träning och åter träning.

Det är inte ofta jag gillar girighet. Men i golf älskar jag girigheten. Slagen som antingen blir helt fantastiska, eller katastrofala. Det kommer bli många sådana slag i US Masters. Någon timme per natt i sängen framför SVT kommer det säkerligen bli.