Jag fick ett samtal för ett par veckor sedan med en förfrågan att vara med i en TV-inspelning som gäst i en debatt-panel. Jag funderade i några sekunder och tackade sedan ja eftersom det är mitt nya motto att tacka ja till så mycket som möjligt. Upplägget var lite otydligt. Vi skulle diskutera sociala medier och bekräftelsebehov. Stora frågor som kräver specifika frågeställningar. Studion låg i Gamleby Folkhögskola som bland annat erbjuder utbildning i TV-produktion.

Kontakten med mig sköttes mycket professionellt och de ringde och uppdaterade mig om resa, boende och annan viktig information. Mitt deltagande gav ingen ersättning eftersom GTV är en produktion av studenter. Och alla vet att studenter är luspanka. Det gör mig dock ingenting, eftersom erfarenheten var det mest viktiga i det här sammanhanget. Resa, mat, boende ersattes jag dock för.

Jag har en ambition att försöka komma ut och föreläsa lite om psykologi och välmående framöver. Det här TV-programmet gränsade på detta, även om jag inte riktigt visste vad jag skulle kunna tillföra i debatten. Dock såg jag detta som en chans att träna mig i att resa och föra mig i sociala sammanhang, vilket jag inte är van med. Jag brukar vara ganska introvert.

Vid tågstationen här i Örebro på resdagen var jag nära att avbryta hela resan på grund av ångest. Jag fick starka ångest-känslor och katastroftankar. Orkar jag verkligen resa? Åka bil med främlingar? Sitta i en studio? Prata i direktsändning? Detta kan få vanliga människor att kippa efter andan… och det får definitivt en person som mig, som tidigare haft social fobi, att ta mig en funderare.

Kapitulation är inget alternativ för mig. Jag viker mig inte för ångest i första taget. Med bestämda steg satte jag mig på tåget och tog ett steg i taget, ett tågbyte i taget. Efter ett tag kändes det bättre, även om jag fortfarande var nervös för själva tv-framträdandet. Väl framme möttes jag upp av trevliga GTV studenter som lugnade mig något. Jag träffade även en annan av gästerna, bloggaren Isabel Lopez, som bloggar om evenemang, mode och mycket annat tillsammans med gästbloggare.

Efter en bilresa från Linköping till Gamleby, som tog en timme och tjugo minuter, checkade vi in oss i våra övernattningslägenheter. Ett par timmar senare hämtades vi av produktionen och kördes till studion. Det var dags att börja förbereda sig för inspelning! Väl inne i studion fick vi en rundtur, mat och snacks. Där träffade jag även de sista två av fyra gästerna: Joakim Jardenberg, som är it-guru och väldigt inblandad i många spännande internet-projekt, samt Ted Durdel, marknadsföringsansvarig på ”Vi är Störda”, som är en hemsida om internet och dator(miss)bruk.

I Greenroom snackade vi lite med varandra tills det var dags för sändning. Jag var mest nervös över att inte veta vad jag skulle säga, men kom överens med mig själv om att svaret ”jag vet faktiskt inte” också dög som svar. Väl under inspelningen var det inga problem att svara på de frågor som ställdes. Tiden gick vansinnigt fort och det hela var över innan vi hade hunnit börja skrapa på ytan i den fråga vi behandlade. Nu är jag ännu mer övertygad om att debattprogram borde fokusera på EN specifik fråga per program(timme). Vi hann ju knappt med någonting på 30 minuter. När vi diskuterat klart sändes också fyra intressanta dokumentärer som ingick i projektet. En dokumentär handlade om Sveriges djupaste 6-åring som drömde om fru, barn och allt möjligt…

Det var kul att se entusiastiska och något nervösa studenter (som jobbat med detta väldigt intensivt de senaste veckorna) ha olika roller som de alla skötte mycket bra. Efter sändningen gick vi (Isabel, produktionen och jag) till den lokala ”krogen” Ubbes och intog lite dryck. Eftersom vi alla var ganska trötta efter produktionen blev det dock inte särskilt långvarigt. Jag somnade tidigt på mitt rum runt midnatt.

Hemresan gick också bra, men det brukar den göra. Förutom när jag åkte hem från Grekland och fick mega-ångest, men det är en annan historia!

Jag vill tacka Gamleby Folkhögskola och hela produktionen för att jag fick var amed. Det var en oerhört trevlig erfarenhet. Lycka till med framtida karriärer! Kanske ses vi någon mer gång, i ett annat program! Det var också kul att träffa de övriga gästerna: Isabel, Ted och Jocke. En ny länk-kategori kommer snart upp. Funderar på att kalla den ”stött på”, men det kan ju missuppfattas…

Fick också mersmak av att resa runt på lite olika grejjer. Suget att föreläsa ökar. Suget att blogga ökade också något, eftersom det faktiskt ger så mycket tillbaka. Jag fick också ett sug att vara student på nytt och ha vänner utanför dörren… men den perioden har jag redan upplevt. Nu börjar en ny spännande period i livet, som egenföretagare.

Ni kan se programmet ”ENTER” här.

Ha det gott!

//Mikael