Lite fler funderingar kring valet.

FLYR MILJÖPARTIET FRÅN ANSVAR?

Nej, jag tycker inte det. Detta eftersom väljarna tydligt röstade på de Rödgröna. Annars hade de förmodligen valt Centerpartiet som är Alliansens (i alla fall på pappret…) svar på Miljöpartiet. De flesta miljöpartister vill förmodligen inte att MP ska sitta i regering tillsammans med Alliansen. Även om vissa miljöfrågor skulle få gensvar, så skulle den sammanlagda politiken vara långt ifrån Miljöpartiets värderingar…

GJORDE SOCIALDEMOKRATERNA ETT KATASTROFVAL?

Ja, enligt siffrorna så gjorde socialdemokraterna ett katastrofval. Däremot tror jag att det finns fler förklaringar än att ”de gjorde ett dåligt val”. 30,8 procent är inte dåligt. Det är nästan en av tre väljare. Precis som för Moderaterna. Det finns många politiska partier och alternativ. Att få runt 35-40 procent tror jag väldigt svårt… på grund av att övriga partier också kampanjar och värvar röster. Framtiden kommer nog innehålla två block och ett flaggskepp i varje block. I all fall så länge Alliansen håller. Vi får väl se hur länge partierna i Alliansen nöjer sig med att få ”ansvar” över sitt område och i princip osynliggöra resten av sin politik.

Så visst… katastrofval. Men tiderna med 40-50 procentpartier är nog över… i alla fall med dagens partidynamik.

BÖR MONA SAHLIN AVGÅ?

Nej, jag tycker inte det. Hon är förmodligen den som är bäst på posten som partiledare för Socialdemokraterna just nu. Men om någon annan bättre dyker upp så… kanske.

HUR LÄNGE KAN NYA MODERATERNA VARA NYA?

Det finns en risk med att heta ”Nya” Moderaterna. Någon gång måste väl det ”nya ta slut? Då är det redan förbrukat. Vad ska man hitta på nästa gång? ”Ännu Nyare Moderaterna”?

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, Expr3, AB1, AB2, AB3, AB4