Innan valet har jag tyckt att det är OK att folk röstar någonting annat än rödgrönt. Det är ju inte värre än att man faktiskt prioriterar olika saker och ideal. Jag kunde förstå om en liberal prioriterar rättviseidealet såpass mycket att det orättvisor i skattesystemet inte kan accepteras. Jag kunde förstå om de som jobbade ville ha lägre skatt och få mer pengar över för sitt slit.

Nu, efter valet, är situationen annorlunda. Jag tycker att den politik som förts de senaste fyra åren gjort det svårare för de som har det som svårast, vilket i mina ögon är oacceptabelt. Allt i livet är nämligen inte val. Vi väljer inte om vi blir sjuka, vilken miljö vi växer upp i. osv. Att leva med denna ”insikt” och förstå att någon har röstat på Alliansen gör att jag bara kan dra två slutsatser:

1. Den personen bryr sig inte (tillräckligt) om om de som har det svårast.

2. Personen förstår inte hur de som har de svårast, får det svårare med Alliansens politik.

På samma sätt kan jag acceptera att den som röstar på Alliansen, inte kan förstå min inhumana syn på människan. Hur människor fastnar i hemska bidrag. osv. Men jag vill gärna förstå det, så att jag kan se en sorts humanism lik min egen hos de som röstar på Alliansen.

För jag har vänner som röstar på Alliansen. Goda vänner. Som jag inte vill tycka illa om. Som jag inte tycker illa om. Men som ändå faller in i någon av ovanstående två kategorier, för att jag inte förstår mig på Alliansens typ av humanism. För självklart finns det omtänksamma och fantastiska människor som har röstat på Alliansen.

Jag vill fortsätta försöka förstå argumentationen och rationaliteten bakom att rösta på Alliansen.  Det är svårt det här med politik… speciellt när man ser den ”andra sidan” som inhuman. Kanske är det bara en illusion, men gå då in (nu menar jag politiskt, eftersom de kanske inte har sig själva eller en omgivning som kan stötta) och stötta dessa människor som har det svårast.

Min framtida forskning kommer delvis handla om detta. Om hur personers välmående förändras med olika typer av politiska åtgärder och förändringar. Kanske kan det hjälpa mig att förstå det hela bättre.

Läs mer om valet:

svd1234 ab123456 dn123456 ex1234