[fullwidth_text alt_background=”none” width=”2/3″ el_position=”first”]

Jag skriver den här boken med blandade känslor. Dels är jag glad över att i dagsläget leva en vardag utan återkommande ångest och oro. Dels har det varit jobbigt att ha haft ångest i åtta år, som allvarligt begränsat min vardag och utveckling. Den här boken är en historia om förvandling och om vägen tillbaka från att simma runt i ett hav av ångest och rädslor. Plötsligt fanns land under mina fötter och jag kunde börja vandra mot en ångestfri vardag. Jag vet inte exakt hur vägen tillbaka blev möjlig (ledsen, alla ni som vill ha ett enkelt svar på en rak fråga), men jag har ändå mina teorier om vad det var som gjorde att jag ”kom i land” och slutade vara rädd.

I dagens samhälle är det vanligt med ångestproblematik. Tolv till sjutton procent av Sveriges invånare lider av ångestproblematik enligt SBU:s sammanfattning. Vissa får hjälp med medicin och terapi av psykiatrin medan andra söker sig till primärvården och blir placerade i kö. Vägen till behandling kan vara lång och krokig och det behövs alternativ som kan ge stöd i den mödosamma process som det innebär att ha ångest. Alla människor har dessutom svåra perioder i livet då de är i behov av stöd och bra information om hur processen kan hanteras. Ångestens väg är ofta en ensam och tuff väg. Men det finns hjälp att få!

Denna bok innehåller en beskrivning av mina upplevelser av depression, social fobi och ångest. Boken innehåller även mina teorier om välmående; vad som får oss människor att må bra. Framförallt innehåller boken ett självhjälpsprogram som ger läsaren egna verktyg att arbeta med sin ångest. Denna ovanliga kombination av egna erfarenheter, evidensbaserade behandlingsalternativ, grundläggande information om psykologi och omfattande teorier om välmående hoppas jag ska kunna vara ett viktigt bidrag till den populärvetenskapliga litteraturen inom ämnet psykologi.

”Vägen Tillbaka” handlar om konfrontation, rannsakande, acceptans och en vilja att fortsätta framåt även när det är som mörkast och svårast. Jag hoppas att boken ska inspirera och motivera dig, vem du än är, vad du än gör och vilken problematik du än brottas med. Det finns alltid hopp och till slut faller livspusslet på plats. Jag har själv varit på de där platserna då allt känns hopplöst och ingenting verkar fungera. Men jag har också upplevt vändpunkten och vet att ångest går att bearbeta, hantera och behandla.

Ge aldrig upp! Du duger som du är.

//Mikael Glännström – välmåendeaktivist

[/fullwidth_text] [fullwidth_text alt_background=”none” width=”1/3″ el_position=”last”]

Förord

Inledning

Vad är Välmående?

Vad är Ångest?

[/fullwidth_text]