Mikael krånglar sig igenom snurrporten ut från Arbetsförmedlingen. Han har just fått beskedet att han bör hitta praktik inom några månader för att börja arbetsträna och bli helt tillgänglig på arbetsmarknaden för att kunna arbeta hundra procent. För ett år sedan avslutade Mikael sina studier i preventionsvetenskap. Därefter startade han eget företag som inte växte tillräckligt snabbt för att fylla de ekonomiska luckor som uppstår i livets vardag. Mikael tappade kraft och föll in i en mild form av depression där han inte orkade göra det han behövde göra. Han sökte hjälp och hamnade till slut på möte med Försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Resan har varit lång och Mikael har gjort den förut. Vid nitton års ålder utvecklade Mikael social fobi och panikångest. Det blev inledningen på en sju år lång period av isolering och hopplöshet.

Vid världens ände konfronterade Mikael sin problematik och lyckades ta sig ut ur sin bubbla. Han började arbeta och flyttade sedan till Örebro för att studera filosofi och psykologi och ytterligare utmana sina gränser. Gränserna försvann. Ångesten försvann. För tillfället. Fem år senare upptäckte Mikael att bubblan var på väg att komma tillbaka. Den här gången gick det inte lika långt. Mikaels immunsystem fungerade och ångesten kunde hållas borta. Men problematiken återstod. Mikael behövde komma ut i arbetslivet. Han försökte söka doktorandplatser, administrativa uppgifter och andra lämpliga jobb. Men den stora luckan i Mikaels CV gjorde att ansökningarna sällan, eller aldrig, ledde till intervju. Nu var Arbetsförmedlingen inkopplad och kanske skulle det förenkla processen. Direktiven var tydliga. “Den här första månaden söker du praktik själv. Om det inte leder till något så kanske vi kan hyra in en extern jobbcoach som hjälper dig”. Mikael gillade inte jobbcoacher eftersom de kostade massor av pengar, sällan lyckas bättre än arbetsförmedlarna själva, samt fyller ut sina program med humbug och självklarheter. I snurrdörren knöt Mikael näven i fickan och bestämde sig för att själv hitta praktikplats.

Det var inte överdrivet synd om Mikael. Han fick 7500 kronor i månaden i sjukpenning, hade tak över huvudet och mat på bordet. Han hade också en bra utbildning och goda förutsättningar att komma tillbaka till arbetslivet. För många andra var det betydligt hårdare med ekonomi, förutsättningar och mående. Ändå kände sig Mikael misslyckad. Som att han svikit sig själv och samhället genom att inte hitta något arbete och genom att inte ta tillvara på sin potential. Åren har gått och Mikael visste inte om det var för sent att göra karriär. För han hade planer. Grandiosa och naiva planer, men än dock planer. Mikael drömde om att bli författare och forskare. Intresset att skriva hade utvecklats i 20-årsåldern då han började skriva dagbok som egenterapi. På senare år hade många bokidéer, karaktärer och historier börjat puttra i Mikaels medvetande. Det fanns ingenting som hindrade Mikael från att skriva, förutom dålig självdisciplin och en brist på trygghetskänsla som bottnade i den situation han befann sig i. Intresset för forskning utvecklades under psykologistudierna vid Örebro Universitet. Framförallt tyckte Mikael det var underligt att välmående sällan inkluderades vid olika utvärderingar av exempelvis terapier och mediciner. Framförallt saknades bra skalor och välmåendeteorier, vilket fick Mikael att utveckla en egen skala, “välmåendehexagonen”. Denna skala och teori vill han fortsätta testa och utveckla som doktorand och välmåendeforskare.

Utöver dessa drömmar brinner Mikaels passion för psykologi och människor. Att må bra måste vara det som spelar någon roll. Mikael har skapat http://www.onlineterapi.nu för att förebygga psykologisk problematik och främja välmående. Mikael har också startat studiecirklar i guidad självhjälp för ökat välmående. Trots passionen är detta ingenting han kan försörja sig på, men hans plan är att integrera detta arbete med sin framtida praktik. Det har slumpat sig så att Mikael är öppen med sin tidigare psykologiska problematik. Han tror det är viktigt att denna grupp människor får en röst i samhället för att inte nedvärderas och marginaliseras. Ångest är tuff nog som den är.

Nu beger sig Mikael ut i världen och letar efter sin praktikplats, som förmånligt nog är kostnadsfri för arbetsgivaren, men som förhoppningsvis ska leda till anställning.

Känner du att du kan hjälpa Mikael hitta en praktikplats? Är du en arbetsgivare som är intresserad av Mikaels resurser och vill stötta honom i hans utveckling? Skriv då till: glannstrom@gmail.com

Mikael kan vara aningen kräsen och envis, men ska förhoppningsvis ändå kunna vara en tillgång i rätt miljö.

Allt han vill är att rädda världen från idioti och få människor att må bättre.