Vad är egentligen dålig disciplin? Är det bara lathet? Eller rentav en dysfunktionell hjärna? Orsakerna till dålig disciplin kan såklart variera. Manifesteringen av den dåliga disciplinen kan också variera. Jag tänkte förklara vad jag tror min dåliga disciplin beror på och hur den yttrar sig.

Som barn var jag väldigt envis och fick oftast som jag ville. På den tiden gick det bra att vara självständig. Skolan klarade jag mig igenom trots att jag inte studerade så mycket. Det rullade på och jag hade inga särskilda ambitioner eller mål i livet.

En sådan uppväxt leder inte automatiskt till dålig disciplin. De som hittar/får ett jobb snabbt efter studenten kommer ganska snabbt in i arbetslivet och ansvarstagande. För mig blev det istället en avbruten värnplikt, depression och social ångest som följde efter studenten.

Det var ingen optimal start på mitt vuxenliv och sedan dess har jag haft svårt att växa upp. Jag har varit fast i ångesten. Alla steg har känts oändligt långa. Jag har gett upp precis när jag har börjat och valt tryggheten istället för att utmana rädslan.

Men allt är inte nattsvart. Jag arbetade mig ur min sociala ångest, flyttade till ny stad och har tagit en hel del högskolepoäng. Jag har gift mig. Min hjärna känns just nu som ett hyfsat bygge som behöver renoveras från grunden. Jag behöver städa bort det där sista motståndet. Den där sista rädslan.

Det är den korta beskrivningen om orsakerna till min dåliga disciplin. Inlärd från barndomen. Utvecklad under många år av psykologisk problematik.

Framförallt två saker påverkas av min dåliga disciplin. För det första har jag svårt för att slutföra saker jag påbörjat. Jag kommer snabbt in i svackor där det känns som all energi försvinner från hjärnan. Hela kroppen skriker ”Avbryt! Avbryt!”. För det andra har jag svårt att komma igång med saker. Jag kan sitta och drömma mig bort innan jag börjar med det jag egentligen ska göra. Saker skjuts upp och glöms bort.

En del av detta är min personlighet och det är viktigt att acceptera. Det går nämligen inte att helt programmera om en hjärna. Bara forma den, utveckla den. Jag kommer alltid vara ganska disträ och inbunden. Ja, lite seg, som min fru brukar säga.

Många misslyckanden sker för att man sätter upp orealistiska mål. Att bara tänka positivt är inte lösningen för någon som tänker negativt. Att bara bli disciplinerad är inte lösningen för någon som är odisciplinerad. Personlighet avgörs mycket av arv. Personliga egenskaper däremot, vilket disciplin är, är ett resultat av beteende. Varje handling är viktig. Liten som stor.