Idag blev det klart att KD ämnar lämna Decemberöverenskommelsen (DÖ). I praktiken innebär det ingenting annat än att KD drar sig ur Alliansens överenskommelse om att lägga ned sina röster vid budgetomröstningar i Riksdagen. Nu kommer KD rösta på sin egen budget, vilket inte påverkar utgången av framtida omröstningar. Regeringen med S och MP kommer fortfarande få igenom sina budgetar.

Men det finns någonting större i detta beslut som KD under jubel och klang röstade fram mot partistyrelsens rekommendation och vilja. En dragkamp mellan konservatismen och liberalismen, två diametralt olika ideologier.

Det är ingen överraskning att KD med två tredjedelar vill riva upp DÖ. Att riva upp DÖ är ett konservativt beslut, som endast gynnar Sverigedemokraterna och konservativ politik. Liberaler vill inte heller ha en DÖ. Men i valet mellan rödgrön-socialliberal och blåbrun-konservativ politik, väljer liberaler det rödgröna alternativet, av två onda ting. Konservativ ideologi står trots allt långt bort från liberaler. Speciellt om SD är med i ekvationen.

Om vi tittar på Alliansen så består den av två uttalat liberala partier; Folkpartiet och Centerpartiet, samt ett halv konservativt och halvt liberalt parti; Moderaterna, som det senaste 100 åren blivit mer och mer liberala, till den grad att de valde att byta namn till ”Nya” Moderaterna för att närma sig mitten. Det kvarvarande Allianspartiet, Kristdemokraterna, är det mest konservativa partiet som idag alltså verkar bestå av två tredjedelar konservativa och en tredjedel liberala.

Med KDs beslut uppstår nu en ideologisk dragkamp inom Alliansen. Närmast på tur står förmodligen Nya Moderaterna där det säkerligen finns ett tillräckligt demokratiskt underlag för att bli mer konservativa, även där mot partistyrelsens rekommendationer. Om M beslutar sig för att också riva DÖ, återstår en splittring av Alliansen, eller en enad Allians som river upp DÖ och tvingar fram ett nyval.

KD tog idag ett konservativt kliv åt höger. Kommer M, FP och C göra samma sak, trots att de säger sig vara liberaler? Om DÖ rivs och SD får mer inflytande minskar den liberala ideologin med fri rörelse som grundpelare. Åt vilket håll vill egentligen M, FP och C? Och hur kommer deras liberala väljare att tolerera eventuella konservativa eftergifter? Vart sitter hjärtat ideologiskt?