Playa del Curo, Gran Canaria

Det är dan före dopparedan och 21 grader varmt. Min första julafton utan Kalle Anka, julgran och julklappar. En vecka stillhet innan det nya året börjar.

Jag känner mig laddad för 2014. Det blir ett år med mycket jobb och många förändringar. Jag och Emma planerar att skaffa barn. Vi kanske flyttar. Post-studietiden är över. I Örebro finns bara några vänner kvar.

Vad har det blivit av mig? Är jag den jag vill vara och där jag vill vara i livet? Sådana tankar finns det gott om att reflektera kring på en sådan här chartersemester. De flesta här kanske flyr från alla sådana tankar och bara slappnar av. Men jag är inte som alla andra. Det konstaterade min fru idag när jag köpte bröd och sylt till mellanmål.

En unge sparkade nyss ner ett torn byggt av sten. Barn verkar vara underbara och hemska på samma gång. Det är väl så outvecklade hjärnor är antar jag. Tanken att bli pappa gör mig både livrädd och förväntansfull. Kommer det gå bra eller kommer det gå åt helvete? Jag förutsätter ändå att det kommer gå bra. Annars skulle jag inte planera faderskap. Det vore ytterst oansvarigt.

Här på balkongen kan jag sitta och skriva obehindrat med havsutsikt ända till solnedgången. Det är en fantastisk frihetskänsla. Samtidigt brinner mitt hjärta för framtidens utveckling. Under året har jag utvecklat en stor törst till filosofin, psykologin och politiken igen. Världen känns visserligen fortfarande hopplös, men det finns glädjeämnen som en stark global kollektiv vilja att förändras och komma bort från gamla maktstrukturer. Att störta är den lätta biten. Att bygga upp det nya är det svåra, men också det intressanta. Det handlar lika mycket om personlig utveckling som om politik.

Jag har själv gått igenom en stor personlig förändring och vet hur svårt det är att bryta gamla mönster. Det krävs mer än vilja. Det krävs kunskap och samarbete. Jag har ingen aning om vad 2014 kommer bjuda på, men jag ska försöka söka och sprida mer kunskap och samtidigt försöka få igång fler samarbeten och projekt. För en sådan person vill jag vara. Då kan jag må bra och till och med klara av faderskap.