Vid större helgdagar som exempelvis julafton och midsommar kan det vara vanligt att känna sig ensam om man inte har någon att fira med. Ensamhet är ett stort problem i Sverige då ca 27 procent känner ganska eller mycket stark ensamhet (enligt en studie från 2008).

Denna midsommar firar jag själv, men jag känner mig inte ensam. Det beror nog mest på att jag dels har ett stort behov av att vara själv, men också att jag inte känner ett stort behov av att fira midsommar. Men det är en viktig skillnad på att vara själv och att vara ensam.

Rent språkligt brukar vi ibland använda ensam när vi egentligen menar själv. “Jag spenderar midsommar ensam” borde egentligen vara “Jag spenderar midsommar själv”. Ensam är med andra ord tvetydigt, vilket kan strula till det. Ensam är både ett sorts fysiskt singulärt tillstånd, samt en känsla. Att vara ensam. Att känna sig ensam. I engelskan är det lite tydligare skillnad med “alone” och “lonely”.

Jag vet faktiskt inte vad som är korrekt rent språkligt eftersom det blivit vanligt att säga “ensam” istället för “själv”. Tänk alla gånger vi säger “Ensam hemma” istället för “Själv hemma”. Och det låter till och med mer korrekt med “ensam hemma”. Kanske är det den andra betydelsen som borde heta något annorlunda, tex ensammen. Jag känner mig ensammen. Men ensammen är inte ens ett ord, om man ska tro rättstavningen.

I så fall skulle det bli mer begripligt. Ensam hemma, skulle betyda att man var hemma själv. Ensammen hemma, skulle betyda att man känner sig ensam hemma, trots att man kanske inte ens är själv hemma.

Nu har frun kommit hem från jobbet, så jag är inte längre själv hemma. Inte heller är jag ensam hemma, men det har jag som sagt aldrig känt mig på ett bra tag.