Jag har kommit till en punkt i livet då de val man gör blir ganska avgörande för resten av livet. Visst finns det alltid tid att ändra sig och ta nya vägar i livet, men det blir svårare och svårare desto äldre man blir.

För ett år sedan var jag arbetslös och visste inte alls vad som skulle hända med min framtid. Idag ser det annorlunda ut. Jag har en fast anställning på ett företag som jag trivs mycket bra på vilket innebär fler valmöjligheter än att bara söka vilket jobb som helst som jag gjorde för ett år sedan.

Eftersom jag trivs på mitt jobb tänker jag såklart fortsätta göra mitt bästa för att få jobba kvar där och utvecklas som anställd. Det är väl det enda som jag faktiskt bestämt mig för. Min arbetsplats ligger i Sandviken och jag själv bor i Örebro, vilket gör att funderingar på flytt blir naturliga.

Som trogna läsare vet, har jag även en fru som såklart är en stor del av min framtid. Vi planerar barn någon gång i framtiden. Vi planerar också att flytta någonstans. Vart, är oklart.

Ovanstående punkter är ganska mycket planer. Flytt. Jobb. Fru. Barn. Men jag är en egen person också, och det är framförallt här som jag funderar lite på vad jag vill med framtiden. Vilka ambitioner jag har.

Tidigare har jag haft ambitioner att doktorera i välmåendeforskning. Det är fortfarande en dröm, men jag är osäker på hur mycket energi som egentligen krävs för denna ambition. Flytt. Jobb. Fru. Barn. Är mer än jag teoretiskt sett kan föreställa mig ha energi till.

Det gör mig lite nedstämd, eftersom jag inte gillar “Svensson-livet” med villa, vovve, volvo osv. (ja, alltså, familjeliv). Jag identifierar mig inte med en sådan roll, vilket innebär att jag har svårt att motivera mig för en sådan hypotetisk framtid. Därav mina nuvarande funderingar om vad en 35-åring faktiskt kan göra av sin framtid?

För jag vill såklart ha kvar mitt jobb och min fru, samt ha barn framöver. Så, lugn alla som misstänker något annat. Nej, detta handlar om min egentid. Tiden jag utvecklar mig själv, precis som jag gör just nu när jag filosoferar över framtiden. Rent historiskt har jag haft överflöd av egentid. I framtiden kommer den vara kraftigt begränsad. Då blir den desto viktigare.