pollofpolls130603.gif

bild: svenskopinion.nu genomsnitt av mätningar.

Det är drygt ett år kvar till valet och SCB presenterade idag sin senaste mätning av partisympatier. I den får S+V+MP egen majoritet med 50.5 procent och Alliansen får 40.7 procent. Alliansen har med andra ord rejält med motvind inför stundande upploppsraka, som det i sanningens namn återstår några varv innan det sker. Varför har opinionen svängt? Varför går det så bra för oppositionen och så dåligt för Alliansen? Min teori är att Alliansen börjar få slut på lögner.

Alliansen gick 2006 och 2010 till val på teorin att lägre skatt ger fler jobb. Arbetslinjen, kallas detta för. Kostnaden för denna arbetslinje har inneburit hårdare villkor för främst sjuka och arbetslösa. Hur har då denna omfördelning av resurser slagit ut? I oktober var arbetslösheten 6,6 procent. I april i år var arbetslösheten 8,4 procent. Detta kan skyllas på ekonomisk kris och massa annat, men arbetslösheten stiger, trots Alliansens “satsningar”. Att fortsätta framhålla att arbetslinjen är framgångsrik, blir då en lögn. Att till 2014 gå till val med en huvudambition som inte verkar fungera, faller naturligtvis inte väl hos opinionen. Därför ser vi nu en stark opposition.

Alliansen lyckas inte bevisa att den politik de för får de resultat de vill. Detta gör att röster från de som är sjuka och arbetslösa, som fått sämre villkor och utstår mer lidande, börjar höras starkare och starkare. Medelklassen som fått ett par tusen kronor extra i plånboken på grund av skattesänkningarna börjar då fundera på om det verkligen är värt priset. De kanske känner någon som drabbats hårt av resursomfördelningen, eller helt enkelt har empati för dessa människor ändå.

Alliansen lyckades i valet 2006 och 2010 peta på en känslig punkt i det svenska samhället. Jag kan hålla med om att a-kassan var alldeles för hög. Det var lite för bekvämt att inte jobba. De pengarna skulle kunna användas mer effektivt till skola och sjukvård. Idag finns dock inte någon sådan punkt längre. De som är arbetslösa och sjukskrivna är inte lata och har inte mycket pengar. De lever på existensminimum och har det oerhört tufft, ekonomiskt, psykiskt och fysiskt.

Den här texten tar bara upp den stora frågan: jobben, jobben, jobben. Men det har sett liknande ut på andra områden, som skola, sjukvård och miljö. Utlovade resultat, har inte dykt upp.

Vi ser nu en trött Allians på defensiven som börjar få slut på lögner. Då börjar de istället prata om oppositionen. Om att S+V+MP inte kan regera tillsammans. Det funkar inte. Det går inte att gå till val på sånt trams.

Det ska bli spännande att se fortsättningen till valet 2014.

//Mikael Glännström – grön teknokrat (MP)