Jag minns när Zlatan flyttade till Ajax. Han hade inte dominerat Allsvenskan (eller var det Superettan… hmmm) men gjort ett par spektakulära mål. I Ajax blommade han ut till en stjärna och har därefter vandrat genom storklubbar som Inter och Barcelona. Alla försöker få ett grepp om Zlatan. Vem är han egentligen? Vad gillar han? Trots många observationer så omges han av mystik, i mina ögon. Han är som en duktig skådespelare som döljer sig själv bakom fotbollsspelaren Zlatan.

Många gillar Zlatan, för sin individualism. Många ogillar Zlatan, för hans namn, eller bara för att han får så mycket uppmärksamhet. På fotbollsplanen är han också mystisk. Ibland dundrar han in bollar från omöjliga vinklar, och ibland tar han inte många löpsteg. Det beror nog mycket på lagkamraterna. Hur mycket fina pass han får och så. För trots att man gillar att dribbla, så är det inte roligt att få massa sparkar på smalbenen hela tiden. Man vill ha lite ytor. Och till det krävs fina pass. I Barcelona får han fina pass. Därför vill han nog stanna kvar där.

Hans övergångsrykten är lika mystiska som Zlatan själv. Alla tror, ingen vet. Inte ens hans agent. Zlatan gör det han själv vill. Ja… men vad fan vill han då, egentligen?

ab1 ex1 svd