Hastigt och lustigt är det 2013. En nystart på livet som brukar vara i några dagar. Ett par nyårslöften som hålls med järnvilja i några veckor. Sedan är det samma gamla vanor igen och året slutar i blandad kompott av hopp och förtvivlan.

Så brukar åren se ut för mig. Grandiosa planer på förändring och framgång. Beslutsam planering och fantasier om praktiskt utförande. Men det slutar alltid likadant. Min energi och motivation försvinner. Jag väljer den enkla utvägen.

Det här året fyller jag 36 år. En ganska mastig summa år då man förväntas vara vuxen och ansvarsfull. Man förväntas arbeta och kanske till och med ha ett par barn. Inom en mycket snar framtid är man närmare gubbe än ungdom. Livets startsträcka börjar ta slut och autopiloten kopplas in.

Sanningen är att jag är långt ifrån vuxen. Det har sina förklaringar men jag vill inte skylla ifrån mig. Jag avskyr ansvar och jag saknar disciplin.

Trots detta dystra faktum pågår många bra saker i mitt liv. Jag har en fru som jag älskar och som älskar mig tillbaka. Jag bor fint och har mat på bordet. Jag har ett arbete på deltid. Jag ska börja föreläsa. Jag är snart klar med en bok.

Dessutom mår jag bra. Jag har ingen ångest. Ingenting hindrar mig från att ta mig från punkt A till punkt B. Förutom disciplinen och mina vanor. Detta är ett framtidsavgörande dilemma som jag snarast måste åtgärda. Så varför inte börja nu, 2013.

Ja, varför inte? För att det är mindre jobbigt att låta bli. Mindre risker. Mindre ansvar. Mindre ansträngning. Att trycka på snooze och låta en kvart extra försvinna är så lätt. Lika lätt är det att fördriva en halv dag på ingenting.

Men enkelheten i att göra ingenting har sitt pris. Tid försvinner. Tid för utveckling. Ingetgörandet blir också en vana som är svår att bryta. Det är kanske det högsta priset. Våndan i att börja göra någonting.

Den våndan är jag i just nu. Den går inte att undvika men den går att jobba bort. Vanor kan brytas och skapas. Men det blir svårare och svårare med åren. Därför är det dags nu. Det är dags för mig att förändras. Från noll till full kontroll.

Det låter så enkelt. Bara att bestämma sig. Första januari och allt. Heligheten i nyårslöftet frambringar förändringen! Nej. Det kommer bli en kamp. En batalj mellan lathet och vilja. Ett slag mellan rationalitet och bortförklaringar. Ett drama om disciplin.

Jag skriver detta av en anledning. Jag har en plan om hur det här ska kunna fungera. Jag har en dröm om att det skulle kunna fungera. Jag ska skriva en dagbok om detta disciplinära drama. Mitt 2013 ska dokumenteras.

Min framgång eller misslyckande ska leva som ett eko genom evigheten. Inte bara för mig själv, utan också för andra. Kampen är min egen. Men dramat utspelar sig för envar.